20.11.2017

Nevyhovující prostory s nedostatečnou kapacitou pro skladování výrobků. To byl hlavní důvod, proč se vedení společnosti rozhodlo postavit novou halu, jenž bude splňovat všechny náležitosti moderního skladového hospodářství. „Očekáváme úspory nákladů. Nebudeme muset výrobky z důvodu nevhodného skladování a složité manipulace přebalovat, tak jak se to často dělá teď. Samozřejmě z hlediska expedice a řízeného skladu bude všechno jednodušší, rychlejší a komfortnější,“ popisuje nedostatky technický ředitel Jaroslav Topol.
Příprava na stavbu skladové haly začala už v loňském roce, kdy byla zrušena technologie staré trafostanice a byla zprovozněna trafostanice nová.

  

V říjnu letošního roku odstartovala samotná stavba. Dodavatel nejprve provedl nutné demolice starých objektů, a to trafostanice a skladových hal, pocházejících ze 70. let minulého století.
Některé přístřešky se přesunou na jiné místo v areálu společnosti a budou sloužit pro skladování korugovaných trubek. „Výstavba je nyní v plném proudu a zatím běží podle harmonogramu. Dokončují se hrubé terénní úpravy. Vše se připravuje na vrtání pilotů, které se bude provádět v polovině listopadu. Začátkem prosince se začne montovat železobetonová prefabrikovaná konstrukce,“ dodává Topol. Nové skladové prostory jsou určeny pro všechny naše výrobky, kromě Kopoflexu, Kopoduru, Kopokanu a dělené chráničky.

  

Součástí stavby je i zastřešení nákladové rampy a ostatních prostor pro nakládku a manipulaci se zbožím. Celková investice projektu se vyšplhá na téměř 120 milionů korun.
Na pozemku vyroste klasická skladová hala se dvěma nákladními výtahy o půdorysné ploše 3 200 m2. Část vnitřních prostor bude čtyřpodlažní a část jednopodlažní s klasickými paletovými regály. Čtyřpodlažní prostor bude určen pro ruční manipulaci s výrobky. V jednopodlažní hale pak vyrostou klasické paletové regály. Tady se budou výrobky uskladňovat až do zakládací výšky 10,5 metrů, což není u manipulace s nesystémovými vozíky zcela běžné,“ představuje nový záměr Jaroslav Topol.
Jelikož v areálu Koposu výstavba probíhá za stálého provozu, jsou s ní spojena také bezpečnostní omezení. „Staveniště, kde se pohybuje stavební firma je předáno a oploceno, nemá na něj tudíž nikdo z našich zaměstnanců přístup. Situace klade vysoké nároky na dopravu v prostoru expedice, kde se pohybují nákladní auta stavební firmy a manipulační technika naší expedice. Musíme to však vydržet,“ popisuje potíže s dopravou technický ředitel Jaroslav Topol. Firmě se uleví až v polovině příštího roku, kdy by měla být výstavba u konce.

  

V areálu Koposu zůstanou po dokončení stavby už pouze dva původní objekty. A to budova bývalé kotelny a dosud nerekonstruovaná výrobní hala, které všichni říkají „Bajerka“. „O osudu a případném využití těchto objektů bude rozhodnuto až po kolaudaci,“ doplňuje na závěr technický ředitel Jaroslav Topol.

Oficiální zahájení výstavby: 10. 10. 2017
Předpokládané ukončení: 30. 6. 2018
Náklady na projekt cca: 120 000 000 Kč