11.7.2022

Každá éra, byť sebeúspěšnější, směřuje prakticky od svého počátku k nevyhnutelnému konci, aby mohla uvolnit prostor éře nové. Nejinak je tomu i řady parapetních kanálů PK s hloubkou 70 mm - tedy označením x70 D. Konec letošního roku 2022 se stane i koncem výroby těchto oblíbených kanálů. Po doprodeji skladových zásob bude ukončena i podpora.

Ačkoliv to leckoho zamrzí, jako i nás v KOPOSu, je čas těmto kanálům dopřát zasloužený klid a uvolnit místo pro nové a sveží nástupce - parapetní kanály s hloubkou 65mm - tedy označením x65 D. Tyto kanály se postupně dostávaly na trh v průběhu minulých let, takže je možné, že Vám již dále zmíněné bude známo.

Konkrétně se jedná o tyto rozměry a náhrady:

Nové parapetní kanály VS původní parapetní kanály KOPOS

Nová řada si od svého předchůdce převzala vlastnosti osvědčené časem - příkladem: duté stěny kanálu poskytující výbornou tuhost při zachování lehkosti, jednotný design příslušenství a drážky pro zaklapávání krabic KP PK a příček.
Díky všem Vašim ohlasům jsme kanál dokázali ještě více přízpůsobit potřebám elektroinstalatérům a montážníkům, tedy:

  • Kanál má velké kryty spojů a rohů, takže není nutné kanál řezat pod přesným úhlem, ale je možné kanál "na tupo" dorazit k sobě a velký kryt vše vzhledně překryje. Snížili jsme tím náročnost na přesnost a tím urychlili instalaci rozvodu.

Porovnání nového a původního krytu KOPOS

  • Všechny kanály nové řady používají společnou naklapávací krabici KP 80 PK, která se nacvakává na místo víka a k instalaci přístroje již není potřeba dalšího příslušenství. Krabice je svou spojovatelností vhodná pro instalace přístrojů do sdružených rámečků. V odnímatelné stěně krabice jsou otvory se zajišťujícím mechanismem, který po zasunutí kabelu brání v jeho nechtěnému vytažení. Ubylo tím příslušenství potřebné k instalaci přístroje, na které již není potřeba myslet při projektování a následně objednávání.

2x krabice KP 80 PK do parapetního kanálu KOPOS

  • Čistý design - kanál má čistý design, ze kterého nic nevystupuje a nic není utopeno. Je tak možné vzhledně a efektivně využít celou přední stěnu kanálu. Nový design neobsahuje žádné záhyby, ve kterých by se mohl usazovat prach a tím snižovat estetickou hodnotu instalace v průběhu času.

Plocha nových parapetních kanálů KOPOS

Design také navazuje na nový vzhled PK 90X55 D, ve kterém se téměř stírá rozdíl mezi víkem a kanálem.

Menší dva kanály PK 110X65 D a PK 130X65 D jsou symetrické jednokomorové kanály s víkem širokým 80 mm a jsou určeny pro montáž klasických přístrojů - s osovou roztečí upevňovacích šroubů 60 mm. Asymetrický kanál PK 170X65 D je vyráběn dvoukomorový, přičemž komory jsou odlišeny použitím přístroje. Větší komoru zakrývá 80 mm široké víko a také umožňuje montáž klasických přístrojů do přístrojových krabic KP 80 PK. Menší komora je zakryta 45mm víkem vhodném pro montáž modulárních přístrojů 45x45 mm, případně 45x22,5 mm. Děrování přepážky při výrobě zajišťuje snadný průchod kabelů z jedné komory do druhé.

Věříme, že si nové parapetní kanály PK oblíbíte stejně jako původní řadu.

PŮVODNÍ ŘADA PK S HLOUBKOU 70MM BUDOU UKONČENY K 31. 12. 2022

Měníme za nové